RI&E

Welke maatregelen er genomen moeten worden, komen voort uit een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E). Vragen die gesteld worden tijdens de RI&E zijn:

  • Wat zijn de werkzaamheden?
  • Met welke producten wordt er gewerkt?
    • Verpakt voedsel
    • Bederfelijke etenswaren
    • Levende dieren
  • Hoe groot is het risico op productvervuiling?
  • Risico’s omschrijven buiten productieruimte

Heeft u hulp nog met het uitvoeren van een risico inventarisatie? Neem dan contact op!

Productie omgeving

Wanneer het duidelijk is welke kleding u zou moeten inzetten in de productie-omgeving, moet u nog wel nadenken wat er met de kleding gebeurt buíten de productie-omgeving, zoals na een rook- of lunchpauze of toiletbezoek. Dezelfde jas die gedragen wordt tijdens een toiletbezoek en daarna in de productie is natuurlijk geen optimale bescherming tegen productverontreiniging. We adviseren om comfortabele onderkleding te dagen en bij het toiletbezoek de jas buiten de ruimte uit te trekken en op te hangen. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om geheel schone kleding aan te trekken.

Kledingseisen

Normeringen over hygiëne veranderen regelmatig. Elis Nederland zorgt ervoor dat de foodkleding altijd voldoet aan de laatste wijzigingen. De kleding wordt daar zo snel mogelijk aangepast en de wijzigingen worden ook in de bestaande kleding toegepast. Zo hoeft u zelf geen zorgen te maken rondom kleding, normeringen en alle geldende eisen.

Kleding adviezen

Onze FoodSafety collectie is ontwikkeld op het risicogevaar van het product in uw productie. Op basis van de mate van verontreiniging dat het product loopt en de normeringen waaraan u dient te voldoen, kan er optimaal gekozen worden uit deze collectie. Bekijk nu de foodcollectie.

Max risk

In een max risk omgeving wordt voedsel bewerkt dat bedoeld is voor directe consumptie. Hierbij dienen de hoogste hygiëne eisen te worden gevolgd. Typische producten in dit risicogebied zijn salades, vleeswaren en gesneden groenten. In een max risk omgeving mag de kleding geen (binnen)zakken hebben. De broeken zijn voorzien van een gulp of een elastische taille, de jasjes hebben manchetten met drukknopen of zijn elastisch. De max risk omgevingen hebben een zone markering; aan de kleding wordt kenbaar gewerkt in welke zone wie werkzaam is. De kleding die gedragen wordt in een max risk omgeving dient minimaal dagelijks verschoont te worden.

High risk

In een high risk omgeving wordt bederfelijk voedsel geproduceerd of bewerkt. Deze hoeft niet direct voor consumptie te zijn, de consument kan het zelf nog verder bewerken. Voorbeelden van producten in deze categorie zijn diepgevroren groenten, pasta’s en drank. De broeken in een high risk omgeving mogen voorzien worden van 2 steekzakken en hebben een gulpsluiting of elastische taille. De jasjes mogen alleen maar gesloten binnenzakken (met klep) bevatten. De lange jas mogen 2 gesloten binnenzakken op de heup hebben. De kleding die gedragen wordt in een high risk omgeving moeten dagelijks worden verschoond.

Low risk

In een low risk omgeving wordt niet bederfelijk voedsel, of volledig ingepakt voedsel verwerkt of geproduceerd. De beschermende functie van de kleding is minder van belang wanneer de verpakking van het voedsel zorgt voor voldoende bescherming. Verpakkingen met koffie of chips, eieren of onbewerkt fruit vallen in deze risico categorie. De kleding mogen zakken bevatten, waarbij de zakken op de jassen op de heup zitten en zijn voorzien van een klep. Broeken mogen steek- en dijbeenzakken hebben. De kleding die gedragen wordt in een low risk omgeving moeten minimaal 2 keer per week worden verschoond.

Geen overalls

Onze foodcollectie bevat geen overalls. Een overall heeft namelijk als groot nadeel dat de mouwen snel op de grond hangen en vuil opnemen als de overall half wordt uitgedaan. Ook kan een overall minder eenvoudig verwisseld worden na een bezoek aan een andere ruimte buiten de productie

Hygiëne in bedrijf

Wellicht ook interessant: de invloed van hygiëne bij uw onderneming

Lees meer

Hygiëne en verzuim

Wellicht ook interessant: de 5 tips om het ziekteverzuim te verlagen

Lees meer

Heeft u nog vragen?

We helpen u graag!