Hygiëne en normeringen
Binnen hygiëne heeft u te maken met diverse wet- en regelgeving. Welke risico’s er op een werkplek zijn, wordt duidelijk door de risico inventarisatie en evaluatie. Elke werkgever moet dit doen vanuit de arbeidsomstandighedenwet. Maar daarnaast hebben we hebben we ook te maken met die diverse richtlijnen vanuit de overheden (Europese Unie en onze eigen overheid) en richtlijnen vanuit de markt.
HACCP
HACCP staat voor Hazard Analyses and Critical Control Points en is een risico-inventarisatie en evaluatie voor de voedingsmiddelenindustrie. In deze evaluatie wordt er op 7 kernpunten bepaald wat de risico’s kunnen zijn en wat de gevaren zijn voor het voedsel. Een belangrijk onderdeel van het voorkomen van besmetting van het voedsel is natuurlijk de kleding die men draagt. Maar in de HACCP-richtlijnen wordt niets vermeld over het uiterlijk van de kleding. Er staan geen design- of kwaliteitseisen in deze richtlijn die u kunnen helpen de juiste kleding uit te zoeken. Maar de kleding moet wel bijdragen aan een voedselveilige omgeving.
ISO 22000
Deze ISO certificering is in veel opzichten vergelijkbaar met de HACCP richtlijnen. Deze standaard is ontwikkeld om een voedselveiligheid management systeem op te zetten en te certificeren. Deze norm is toepasbaar op de hele voedselketen. Dus ook leveranciers van apparatuur, transportbedrijven of schoonmaakbedrijven die zich richten op de voedselindustrie kunnen een ISO 22000 certificaat halen. Belangrijk in deze normering is de continue verbetering van de voedselveiligheid. Maar er worden geen eisen gesteld rondom het uiterlijk van de kleding.
IFS – international featured standards food
Standaard voor kwaliteitscontrole en voedselveiligheid
- Opgesteld door de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen.
- Ook Frankrijk en Italië steunen deze richtlijnen.
- Tegenhanger van de BRC uit Engeland
De belangrijkste algemene aanbevelingen uit het IFS document over kleding:
- Er is voldoende geschikte beschermende kleding aanwezig voor elke medewerker.
- Alle beschermende kleding wordt grondig en regelmatig gewassen. Via een risicoanalyse dient bepaald te worden of kleding door een externe wasserij, door een eigen wasserij of door de medewerker zelf gewassen moet/mag worden.
- Er bestaan richtlijnen voor het wassen van de beschermende kleding. Er is een procedure aanwezig om te controleren of de kleding schoon is
BRC
BRC is een brancheorganisatie en vertegenwoordigt Britse retailers. Van grote multinationals tot kleine winkel. BRC Bevat algemene richtlijnen voor voedselveiligheid. Deze richtlijn bevat zeer algemene aanbevelingen over het ontwerp van de kleding.
- Veiligheidskleding moet alle persoonlijke kleding bedekken boven de knie.
- Geschikt design om besmetting van het product te voorkomen
- Geen zakken aan de buitenkant of ‘aangenaaide’ knopen boven de taille
Tesco
Richtlijnen voor de leveranciers van Tesco om te waarborgen dat alle producten onder het merk van Tesco voldoen aan wettelijke eisen, voedselveilig zijn en conform overeengekomen kwaliteit worden geleverd.
- Jassen mogen onderscheidend zijn door gekleurde kragen.
(base) - Veiligheidskleding moet alle persoonlijke kleding boven de knie bedekken. Armen moeten bedekt zijn, tenzij de risico-inventarisatie aangeeft dat er een risico is voor de producten.
(medium) - Veiligheidskleding mag geen buitenzakken hebben, losse knopen of een doortast naar de eigen kleding.
(medium)
DIN10524
De enige foodnormering die nauwkeurig iets zegt over de foodkleding is de DIN10524. Deze normering is internationaal goedgekeurd en omvat alle hygiëne-eisen omtrent kleding.
Het doel van deze normering is om negatieve invloeden op de producten die worden veroorzaakt door verkeerde werkkleding, te voorkomen. Deze norm kijkt specifiek naar werkkleding in het productieproces en maakt hierin onderscheid tussen drie zones; low, high en highest risk.
MVO Keurmerken
Al onze verbruiksartikelen zijn voorzien van een EU Ecolabel en/of FSC-keurmerk. Het EU Ecolabel is een keurmerk dat wordt toegekend aan producten die minder milieubelastend zijn dan kwalitatief vergelijkbare producten. Het FSC-keurmerk geeft aan dat het papier afkomstig is uit een goed beheerd bos volgens normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie. Ook hebben we een volledig gerecyclede papierlijn, waarbij absoluut geen chemicaliën of bleekmiddel wordt gebruikt bij het maken van dit papier.
Heeft u nog vragen?
We helpen u graag!